davagh9
davagh8
davagh7
davagh6
davagh5
davagh3
davagh2
davagh1

Davagh Dark Sky Observatory

The Dark Sky Observatory is a new build visitor centre designed by ARCEN to give visitors a unique opportunity to experience the night sky as it is rarely viewed – and as it would have been seen centuries ago by our ancestors.

Combining the latest technology, from holographic installations to virtual reality headsets with colourful, accessible interpretation panels and hands-on activities, visitors to the centre will be able to explore our solar system from our sun and moon to our stars and the planets, all under one roof.

The centre piece of the space is a star-gazing telescope and retractable roof feature, opening up the opportunities to view the night sky without light pollution and establishing Davagh as the only official ‘dark sky’ reserve in Ireland.

The bespoke design of the project included its irregular build shape, Sedum (grass) roof and Cedar timber wall cladding. The creative vision was designed to sit seamlessly in the blanket bog environment, to look as though it was floating on the natural environment, fantastically achieved and evident from the finished product.

The Observatory is sited at the foot of the Sperrin mountains and in an Area of Outstanding Natural Beauty (AONB).

Read More
toth8
toth10
toth7
toth6
toth5
toth4
toth3
toth2
toth1

Top of the Hill Community Centre

The £2.2m new build Top of the Hill Community Centre has created a much needed community heart for local residents in one of Londonderry’s most disadvantaged areas.

The prominent two-storey building on Trench Road provides offices, a nursery, youth facilities, a multi-use hall, training rooms and associated car parking in the grounds of the old Immaculate Conception College.

The bespoke design of the building itself is an outstanding feature, its irregular build shape, multiple roof levels and steel-framed large open spaces provides a unique community space. To make this possible, a lot of structural work was required before the project got out of the ground to facilitate the design demands of the building.

The Client brief of a high-quality building was truly delivered; a much-needed space that really adds to the community environment.

Read More
lumen1
lumen2
lumen3
lumen4
lumen5
lumen6
lumen7
lumen8
lumen9
lumen10

Lumen Christi College

LUMEN CHRISTI COLLEGE – FIRE RISK UPGRADE & EXTENSION

Lowry Building & Civil Engineering successfully completed the refurbishment & fire improvement works throughout Lumen Christi College, employing the highest skilled tradesmen, sourcing specialist to advise on lighting protection to the old school & new extension & bespoke joinery to facilitate fire protection of M&E systems while maintaining visual aesthetics of the listed structure.

The works included;
• Installation of fire alarm system & emergency lighting
• Fire door alteration work
• Ironmongery replacement
• Construction of new fire escape & associated site works
• All other associated mechanical & electrical installation work

The works were carried out within the ‘live’ educational environment where Health, Safety & Environment aspects were paramount to protect the staff/ pupils & operatives.

Our site team proactively planned all activities, deliveries & security to cause minimal disturbance & provide maximum safety.

Read More

SHSCT Maintenance

SOUTHERN HEALTH & SOCIAL CARE TRUST MAINTENANCE

Lowry Building & Civil Engineering successfully provide Building Maintenance, Minor Building Works and Community Aids and Adaptations including all associated specialist Mechanical and Electrical services within Craigavon Area Hospital.

With the expertise and knowledge to work within this acute healthcare setting, our team and specialist subcontractors deliver essential maintenance throughout the hospital 365 days a year, 24/7.

Read More
tel1
tel2
tel3
tel4
tel

Telestack Factory, Omagh

Lowry Building & Civil Engineering successfully delivered this impressive new build factory and office accommodation for Telestack, Omagh.

The works consisted of:

  • A steel frame structure
  • Blockwork and cavity walls including high level internal blockwork walls
  • External roof and cladding works to finish the building
  • Extensive external and groundworks

We completed the works in a strict programme to ensure the factory floor was operational by the end of 2019, closely followed by the office accommodation in January 2020.

The fantastic new building now serves as a fully equipped, modern workshop & office accommodation for the expanding Omagh based company.

Read More
lillys-centra-enniskillen1
lillys-centra-enniskillen2
lillys-centra-enniskillen3
lillys-centra-enniskillen4
lillys-centra-enniskillen5
lillys-centra-enniskillen6
lillys-centra-enniskillen7
lillys-centra-enniskillen8
lillys-centra-enniskillen9
lillys-centra-enniskillen10
lillys-centra-enniskillen11
lillys-centra-enniskillen12
lillys-centra-enniskillen13
lillys-centra-enniskillen14
lillys-centra-enniskillen15

Lilley’s Petrol Station

Lilley’s Petrol Station, Enniskillen

Lowry Building & Civil Engineering delivered the complete redevelopment of the existing Petrol Filling Station for Lilley’s, Enniskillen. Works were carried out in a number of phases to include a major extension, refurbishment of the existing shop and forecourt and to allow the business to remain operational throughout.  The works began with the extension to the rear including piled foundations, ground beams, masonry walls and fit out whilst the existing shop to the front remained open to the public.

The next phase saw the complete refurbishment of the existing shop floor which is now almost unrecognisable and a true asset the Client through replacement of floor, wall and ceiling finishes, aluminium framed shop front and all associated M&E installations.

Finally the forecourt was redeveloped with a new tank farm, fuel lines, pumps and site works. Health and safety was strictly monitored during the construction phase due to the close proximity to customers and extremely restricted working space.

Read More
10789676896_IMG_0611
10789674544_IMG_0622
10789829728_IMG_0626
10789608672_IMG_0632
10789582336_IMG_0619
10789331104_IMG_0618
10789319136_IMG_0623
10789311744_IMG_0634
10789288912_IMG_0621
10789283728_IMG_0627
10789261296_IMG_0620
10789225840_IMG_0636

Loughmacrory Youth & Community Centre

Lowry Building & Civil Engineering have completed the complete refurbishment of Loughmacrory Youth & Community Centre, now almost unrecognizable and a true hub for the local community to enjoy.

Works included:
– Internal reconfiguration of entrance/foyer, kitchen, store, toilets,
– Upgrade of flat roof
– Provision of wall insulation throughout
– Full new mechanical and electrical fit out
– New floor insulation and sports floor to community hall
– Upgrade of kitchen and toilets
– Removal of stage and provision of new stores

Read More
_DSC3111
_DSC3121
_DSC3129
_DSC3133
_DSC3136
_DSC3165
_DSC3167
_DSC3170
_DSC3175
_DSC3177
_DSC3183
_DSC3188
_DSC3197
_DSC3214
_DSC3224
_DSC3234
_DSC3240
_DSC3258
_DSC3260
_DSC3293
_DSC3296
_DSC3370
_DSC3667
DCIM100MEDIADJI_0280.JPG

NIFRS – Service Support Centre

We were delighted to finish our second major project for the Northern Ireland Fire and Rescue Service which involved the construction of a new Service Support Centre at Boucher Crescent, Belfast. The new facility is located alongside the existing NIFRS Training Facility and will service and supply all NIFRS activities throughout Northern Ireland.

The new building followed the revolutionary design principles set by the Omagh Community Fire Station and incorporates the same curved and asymmetric structural steel construction and red Kalzip roofing system. It has been built to a BREEAM Excellent standard and features a 16-bay vehicle workshop, parking, stores, clean workshop areas, small equipment service areas, equipment teat areas and office accommodation.

The project involved the installation and commissioning of all equipment and all building services. This necessitated the very highest standards of quality control throughout all stages of the construction and fit-out process and we worked in full compliance with local, national and statutory regulations, manufacturers standards, design team standards and design intent.

Read More
_DSC7893
_DSC7894
_DSC7899
_DSC7901
_DSC7903
_DSC7919
_DSC7925
_DSC7929
_DSC7932
_DSC7943
_DSC7947
_DSC7955

Altnagelvin Theatre Project

The Altnagelvin Theatre Project represented the second of two high profile schemes which we were awarded by the Western Health and Social Care Trust and followed on from our successful completion of the Enabling Works for the prestigious new North Block.

The project involved the construction of two self-contained operating theatres at the hospital which were fully integrated within the existing Day Case Unit to complement two original day case theatres.  Each operating theatre suite features ancillary accommodation, storage and staff rest rooms and was successfully integrated via the construction of a 2-storey extension within the hospital courtyard and connected to the established Day Case Unit and main hospital with a new link corridor. The extension also incorporated a new plant room at first floor level to ensure self-sufficiency.

The extension was built as a steel frame structure with composite insulated metal cladding and windows externally enveloped and dry-lined internally to achieve rigorous airtightness, durability and infection control criteria.  Enabling works involved part (external & internal) strip-out of the Day Case Unit to accommodate the link corridor.

Each phase of work was delivered in a live operational environment and we implemented rigorous health, safety and environmental controls to mitigate disruption and maintain a critical service. In recognition of our approach the project was shortlisted as a Finalist in the 2018 CEF Construction Excellence Award under the Healthcare Infrastructure category.

Read More
elms-village5
elms-village6
elms-village4
elms-village4
elms-village3
elms-village2
elms-village1

Elms Student Village

The Elms student village is located on Malone Road, Belfast and comprises purpose built student accommodation in close proximity to the Malone Conservation Area. As part of Queens University’s Rolling Upgrade programme to provide the highest standards of student accommodation throughout the estate, we were appointed to undertake the complete internal refurbishment of 21no. student accommodation buildings over two summer periods.

The first phase which was completed during the 2017 Summer break relates to the refurbishment of 8 buildings which were constructed between 2001 and 2005. The second phase (to be undertaken during the 2019 Summer Break) relates to the refurbishment of 11 buildings constructed between 2003 and 2007. Each building is three storeys high and houses approximately 33 students within individual study and bedroom areas. Each floor also contains a communal kitchen and living/dining room.

Each building was stripped out with new bathroom suites and bedroom furniture including student desks and study areas fitted while all communal kitchen areas were also fully replaced with new appliances, cupboards and storage areas.

Read More